Regioroeien in Sneek 13 juli 2024

Op 13 juli 2024 is het regioroeien neergestreken bij onze zustervereniging “De Geeuw” in Sneek. Een groot spandoek op de wal naast het clubhuis maande tot langzaam varen vanwege een event op het water van De rivier De Geeuw, en zoals dit verslag zal laten zien: nou een event, dat was het. Een grote delegatie van Epsilon was afgereisd om mee te doen aan een race in de C2, de dames C4 en de heren C4. Alle Epsilonners waren ook ingeschreven als bemanning voor een kerkeboot. Een kerkeboot is een gigantische boot voor 14 roeiers in boordroei stijl.

Het klimaat waarin het event zich afspeelde was regen, harde wind zoals de hele maand juli. Ondanks het weer is er driftig geoefend. Zij die het boordroeien nog niet meester waren hebben het in de omgebouwde Muzenried geoefend. Het viel wel mee. Epsilon is een kleine informele roeivereniging , in tegenstelling tot de Geeuw, een vereniging met honderden leden. Hier is alles tot en de puntjes geregeld Uitschuifbare leggers voor boten, degelijke karretjes, procedures voor het reserveren en uitbrengen van de boten.

Helaas , helaas de wedstrijden zijn halverwege de middag afgelast. Veel wind en regen, hoge golfslag….. Zij die zich voor een toertocht hadden ingeschreven kwamen als natte katten terug. 

De wedstrijd in Sneek was de derde keer van dit eerste jaar van het regioroeien. Het is leuk dat elke vereniging het door de plaatselijke omstandigheden anders heeft georganiseerd. In Sneek was op enige afstand van de loods op een breed stuk van De Geeuw een circuit ingericht, met bij de start een vrachtschip met ponton en bij de finish een rondvaartboot, waar boten van de ene ploeg naar de andere doorgegeven konden worden, en vanaf waar een bootje heen en weer pendelde naar het clubgebouw. Elke heat had een uniek nummer, zodat alle typen boten door elkaar konden starten.

Bij de startboot cirkelden de boten rond tot ze aan de beurt waren om te starten. Het was houden en keren om door de harde wind een beetje positie te houden. De Epsilon C2 en een boot C4 van dames hebben hun boot zelf van het clubgebouw tegen de wind opgetornd om aan de start te komen. De start was heel eerlijk, aan het startponton werd de boot bij het roertje vastgehouden waar ze precies gelijk losgelaten werden. Zij zijn ook de enigen die gestart zijn. Daarna is alles afgelast.

Na de afgelasting is alles opgeruimd en kon het “after row” programma beginnen. Onze gastheren en dames hadden voorzien in hapjes, drankjes en twee grote verrassingen. Er waren twee zangeressen met een repertoire van meezingers zoals “De centen van ome Jan” en “Op een mooie pinksterdag”. Het was fantastisch. En toen de zangeressen ademnood kregen en hun slotlied hadden beëindigd, kwam een dweilorkest om de hoek gemarcheerd. Het was fantastisch, er was een aanstekelijk repertoire dat met pit en overtuiging gespeeld werd. Het programma zorgde er voor dat het in het water gevallen roeiprogramma vlug werd vergeten. (Verslag J.H.)

Op het ledendeel zijn nog een aantal foto’s te vinden.