Roeiwater

Het roeigebied van Epsilon ligt met name ten noorden en oosten van de stad Leeuwarden. Trajecten die regelmatig worden geroeid zijn Leeuwarden-Wyns v.v. (12 km), Leeuwarden-Bartlehiem v.v. (16 km). Verder doorroeiend kom je in Burdaard en Dokkum.

Richting het oosten vind je de Grote Wielen, het Alddiel en de Murk. Populair is het rondje Bonkevaart-Murk-Miedumervaart-Dokkumer Ee (15 km). Zo nu en dan roeien we het rondje Aldtsjerk (24 km). Al deze tochten kunnen worden gemaakt zonder sluizen of dammen te moeten passeren.

Af en toe maken we een dagtocht naar bijvoorbeeld het nationaal park de Âlde Feanen bij Earnewâld. Zelfs meerdaagse tochten behoren tot de mogelijkheden.

Natuurlijk is het ook leuk om binnen Leeuwarden te roeien. Rond het centrum liggen singels; een ‘klein rondje stad’ is 8 km. Via de Potmarge kunnen we naar het zuiden roeien, richting zustervereniging Wetterwille bij de Froskepôle en dan via Alddiel en Bonkevaart weer terug (‘groot rondje stad’, 14 km).

Veel van ons vaarwater  is onderdeel van de roei- en schaats Elfstedentocht. Al met al is het een afwisselend en rustig vaargebied met weinig beroepsvaart. In het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn met pleziervaart op de Dokkumer Ee.

Klik hier voor een interactieve kaart van het vaargebied (KNRB)