GESCHIEDENIS EPSILON

 

Epsilon is opgericht op 8 juli 1992. De naam verwijst met een knipoog naar de Griekse letter E en naar de (Dokkumer) Ee. Het oprichten van de vereniging was nog simpel, het vinden van een locatie met de nodige mogelijkheden al veel moeilijker. Direct na de oprichting werd er al wel geroeid waarbij het materiaal op vernuftige wijze zijn weg naar het water vond. De boten lagen bij glastuinder Bootsma in Snakkerburen in een klein schuurtje. Om de boten te water te kunnen laten moesten ze 400 meter over land worden gedragen. Twee zeven meter lange skiffs pasten precies op een surfkarretje en de behendigheid om dat gevaarte via de haakse bochten langs de minicamping te sturen leerde je noodgedwongen.

 

In 1996 werd het oude ketelhuis van één van de Meentheflats aan de Eeskwerd aangekocht. Een jaar lang is er hard gewerkt aan het verbouwen van de ruimte, waarbij kleedkamers, toiletten, een kantineruimte én boten hun plek hebben gekregen. Ook de afgelopen jaren is er in de loods inventief ruimte gecreëerd om aan de wensen van onze groeiende vereniging tegemoet te komen. In 2014 is het gebouw aan de buitenkant enorm opgeknapt met onder andere een mooie muurschildering van Remco Klop (kunstschilder en actief lid van Epsilon).

 

Lange tijd hadden we bij Epsilon de luxe van meer boten dan leden. Een aantal wedstrijdboten werd na de val van de muur uit het voormalig Oost-Duitsland gehaald. Een deel daarvan werd doorverkocht aan andere roeiverenigingen of tegen een andere boot geruild. Maar nog altijd is onze vloot divers en compleet. Van skiffs tot een acht, van ongestuurde boordtwee tot gestuurde dubbelvier; bijna alle nummers zijn aanwezig. De boten krijgen zo veel mogelijk de naam van één van de vaarwaters in en rondom Leeuwarden. Inmiddels is de vereniging gegroeid naar zo'n 40 leden en in 2012 is het 20-jarig bestaan gevierd.

zoek

adres botenhuis roeivereniging Epsilon  |  Eeskwerd 2  Leeuwarden  |  info@epsilonroeien.nl               copyright©roeivereniging Epsilon  |  website gemaakt door Bram van der Burg